fbpx

Oppsummering 2023

2023 går mot slutten og 2024 står for døren.

Sykliske aksjer har fortsatt sitt gode driv fra 2022, og holder stand fortsatt. Vi ser ESG, tech og det meste som kræsjlandet i 2022 har hentet seg inn mye. Her tror jeg også enkeltaksjer har mer å gå på. Her har også mange av mine beste aksjer i år vært. Vært virkelig risk on igjen hvor også Krypto rekylere kraftig.

Long porteføljen er ATH, utbyttene er ATH og kryptoportoføljen ATH 👌

Da er det vel bare å dure på videre? Nja er ikke så sikker på det.

The Magnificent seven med Meta, Apple, amazon, Microsoft, nvidia, alphabet, tesla. De har stått for 71% av avkastningen i år mens resten av S&P500 står for 6%. Hva sier dette oss? Jo folk skyr risiko og putter pengene i de 7 store som er ansett som trygg havn pga eventyrlige inntjeningen. Men kan disse bli overpriset? Hva skjer når aksjer blir overpriset?

  • inntjeninger og inntjeningsvekst flater ut eller skrumper inn. Likevel er vi ATH på mange aksjer, se Apple for ekspempel. Fleste indeksfond har Apple høyt på listen sin, men inntjeningsvekst har tapt seg år etter år over tid.
  • Oljeprisen har fortsatt og falle tross produksjonskutt i OPEC, tyder på labert forbruk.
  • Går mot nok et år med sterk lønnsvekst som igjen kan drive inflasjon. Vi har fortsatt stor differanse mellom NOK og Euro/Dollar som gir import inflasjon.
  • Mye politisk og generelt uro i verden med krig og trusler om krig.
  • Sist men ikke minst: renten er fortsatt «høy» ikke historisk, men opp ekstremt på kort tid. Dette er fortsatt ikke nådd ut til alle ledd, så full effekt har nok ikke slått ut enda. Eiendom ser vi sliter som konsekvens, dette kan komme sterkt tilbake om renten indikeres og gå ned igjen. Men holdes renta høy videre så blir det tøft fremover også i Norge.

Positive siden så virker det som om renten har peaket midlertidig, arbeidsledigheten fortsatt lav.

Soft landing ser ut til og være en mulighet.. og markedet priser nemlig inn dette men har vi noengang fått til dette i historien?

Valg i usa i 2024, mye valgflesk og positive løfter fremmes som kan fuele markedet videre.

Hva tenker jeg?

Be fearfull when others are greedy and be greedy when others are fearfull.

For øyeblikket tror jeg markedet er i risk on og greedy.

Derfor har jeg har brukt oppgangen og kommer til å bruke evt videre oppgang til å sikre gevinst å omrokkere litt på porteføljen. En hedge portefølje er også under bygging

Long aksjer røres ikke, swing aksjer så sikres gevinst litt hyppigere og evt avkastning flyttes over i long/hedge portis. hedge portisen har jeg bygget opp av en long vix og short Nasdaq via etf sqqq. Vix øker når markedene blir urolig med mye svingninger. Det kan fort skje når vi når en ath og mye politisk uro. Nasdaq har steget hardt på høy rente men i forhåpning på rentekutt. Kan godt skje men en så lite bred stigning pleier tyde på et stabilt og sunt marked.

Ingen finansielle råd, bare deler mine tanker på hvordan jeg tenker om markedet pr nå.

Hva tenker du?