fbpx

Hvordan velger jeg mine crowdfunding lån?

Jeg har siden 2018 opparbeidet meg en solid portefølje innen crowdfunding.

Har på denne tiden lånt ut penger til over 200 ulike lån. halvparten er allerede avsluttet og andre halvpart er fortsatt aktive. Av alle disse lånene så har jeg kun 1 bekreftet tap, og 2 pågående mislighold. På pengene jeg har investert så har jeg en gjennomsnittlig nettorente på ca 10%.

En del lån har forsinkede betalinger fra tid til annen men aller fleste selskaper driftes ærlig og gjør opp for seg. Spesielt om en er litt kritisk og bruker 5 -10 minutter på å gå gjennom hvert lån/prosjekt før en investerer.

 

 

Hvordan velge de rette prosjektene?

De ulike aktørene 

1. Bli kjent med plattformen som leverer lånene.

 • Fundingpartner, Monio og Kameo: Jeg bruker disse 3aktørene, som er Norges største pr nå.
 • Screening/sjekk: Alle 3 screener og sjekker opp firmaene og prosjektene i forkant av publisering. Dette betyr at de ikke lar useriøse firmaer eller personer/prosjekter som ikke er gjennomførbare komme ut på plattformen.
 • Gradering/risiko: Ut i fra denne vurderingen klasses lånene i en skala fra A – G hvor A er lav risiko og G er er typisk lån som ikke kommer ut. Renten følger også denne skalaen, og typisk er det A- D lån som kommer ut. A lån har lavere rente mens et D lån gir høyere rente. Høyere klasse gir høyere risiko samt avkastning og motsatt.

Lånene jeg investerer i havner stort sett i B og C på skalaen. (Merk at de ulike selskapene har ulik vurdering for hva som er et A eller D lån)

Risikoanalysen

2. Les nøye gjennom risikoanalysen og gjør deg opp en mening om

 • Prosjektet: er det gjennomførbart, virker det logisk?
 • Området/produktet: er området et attraktivt område? Er produktet noe folk flest ønsker og kjøpe?
 • Regnskapet i prosjektet: Er det nok headroom, cashflow, likviditet i selskapet til og betjene lånet? For eiendom er verdivurderingen i nærheten av snittet i området?
 • Erfaring/kompetanse: Har eiere/involverte erfaring fra lignende prosjekt?

Egen analyse

3. Gjør din egen vurdering og analyse over lånet du ønsker og investere i

 • Proff.no: Sjekk ut firmaet som skal låne penger, hvordan har firmaet gått de siste årene?
 • Google søk: et kjapt google søk kan også gi treff om et selskap har noe rufsete historikk.
 • Sjekk finn.no: For eiendomsprosjekter, sjekk gjerne finn i samme område og sammenlign lignende prosjekt.

Risiko

4. Hvor stor risiko ønsker en og ta?

 • Ikke sats mer enn du har råd til og tape! Du kan låne ut så lite som 500kr (kameo) og 1000kr hos Fundingparter og Monio. Slik kan du opparbeide deg mye erfaring med relativt lite beløp investert.
 • Vurder hvert enkelt prosjekt: Lån gjerne ut litt mer til prosjekter du har troa på og som ser fornuftige ut, og reduser til de lånene du anser har god sjanse men har litt mer risiko.
 • Reinvester inntjening: Etter hvert som avdrag og renter tikker inn så kan en reinvestere disse. Her kan det være lurt og samle alle inntekter fra crowdfunding på en egen konto.
 • Ta vare på din egenkapital: I starten går det selvsagt kun egenkapital inn, men etter hvert som rentene og avkastningen bygger seg opp så har jeg laget meg en regel. Jeg skal aldri investere mer enn halvparten av min avkastning i et enkelt lån. Dette sikrer at jeg må gå på minst 2 lån med 100% tap før jeg begynner og spise av egenkapitalen min. I dag er avkastningen min såpass stor at jeg har satt grensen min til 1/4 del av avkastning kan jeg gå inn i nye lån. Slik sikrer jeg både egenkapital og avkastning.
 • Diversifiser: Spre pengene dine ut på flere lån/prosjekter og gjerne innen flere ulike typer lån. Gjennom monio og kameo er det stort sett kun eiendomslån, men via fundingpartner kan en treffe på litt forskjellige typer lån. likviditet, oppkjøp, og venture kapital.

 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og ta få med deg neste innlegg!