fbpx

Hvordan minimere nedsiden? Hva er stoploss?

Når du investerer i aksjemarkedet, så er alltid målet å tjene penger. For å gjøre dette, så er det viktig å ha en klar strategi. Uansett hvor grundig analyse du har gjort, så er den kun en sannsynlighet for videre utvikling. Uforutsette hendelser kan skje, og aksjeverdien kan falle. Da er det viktig å ha en exit plan for å unngå mer tap enn nødvendig.

Hvorvidt en bør bruke stoploss eller ikke, avhenger av strategien og tidsperspektivet ditt. Uansett hvilken strategi du har, så er det viktig å beskytte kapitalen, uten den har du ingenting.

Sitter du langsiktig kan røde dager sees på som salg, og du bør vurdere å kjøpe mer.
Sitter du kortsiktig, så vil du ikke nødvendigvis være med på de negative svingningene. Da kan du bruke funksjonen stoploss for å minimere nedsiden.

Stoploss er en strategi for risikostyring, og en måte å beskytte kapitalen på. Når du bruker ordretypen stoploss, vil det automatisk sendes en ordre til markedet, enten kjøps- eller salgsordre, om aksjen når et visst prisnivå som du har satt på forhånd – triggerpris. Når du bruker denne ordretypen, vil de valgte aksjene bli lagt ut på markedet til salg, til den prisen du har satt på forhånd – pris salgsordre. En stoploss ordre vil aldri kunne garanteres solgt, da det må finnes kjøpere på satt prisnivå. Ved store hendelser kan prisen få så store hopp, at ordren hoppes over.

Stoploss er en veldig nyttig funksjon, spesielt om du ikke kan følge med i løpet av dagen. Ulempen er om du ikke har satt triggerprisen rett, er det fort å bli stoppet ut av ved en dipp. En slik dipp kan ofte forekomme når flere stoploss-ordrer ligger i samme område, og de utløses av hverandre. Etter en slik dipp, så ser en ofte at aksjen kjøpes raskt opp igjen, og det eventuelle støttenivået holder.

Det er også mulig å sette alarm i stedet, men da er du avhengig av å kunne ta avgjørelsen med å selge om støttenivået er brutt. Ulempen er om du ikke får med deg bruddet når det skjer, og du blir med lengre ned enn egentlig ønsket. Det kan også være vanskelig å forholde seg objektiv, ikke involvere følelser og håp når du ser på grafen. Så det handler rett og slett om å være disiplinert nok til å selge om analysen er brutt.
Om du velger å bruke stoploss eller alarm, er individuelt. Det viktigste er at du har en klar strategi, og at du følger strategien din. Er du nybegynner, anbefaler jeg å alltid ha en stoploss ordre inne.

Du vil ikke sitte med en ‘taperaksje’ lengre enn nødvendig. Er analysen brutt, selg, og finn deg en annen aksje som gir kjøpssignal. Det er viktig å huske at tid er også penger!