fbpx

Hva er en ETF?

Hva er en ETF?

Exchange Traded Funds, eller børsnoterte fond på norsk, er fond som omsettes på børsen. Du får fleksibiliteten til en aksje og diversifiseringseffekten til et fond. ETF-er er forbundet med lave kostnader sammenlignet med ordinære fond. ETF-er handles i realtid på børsen som gjør at du til enhver tid vet nøyaktig kjøp- og salgskurs og raskt kan komme deg inn og ut av ETF-er. Med vanlige fond tar det som oftest flere dager.

På samme måte som i vanlig fond så er ETF-er en sammensetting av verdipapirer. Denne sammensetningen følger en underliggende indeks. Du kan kjøpe ETF-er hvor dets underliggende aktiva for eksempel består av industriselskaper eller teknologiselskaper. Eller du kan velge å kjøpe ETF-er etter sektor eller land. Du kan også handle gull, olje og bitcoin gjennom ETF-er. Utvalget er stort.

Det er også mulig å handle ETF-er med giring, men da er det viktig at man er innforstått med risikoen det innebærer, da man handler med lånte penger.


Hvorfor velge ETF?

Siden ETF-er handles i realtid er det alltid mulighet for investorene å reagere på positive eller negative nyheter før det er ”for sent”. Dette er en viktig fordel med ETF-er. Hvis du trader og vil spekulere i indekser og sektorer så kan ETF-er være et attraktivt valg. Det kan også være et godt valg om du ønsker å sitte langsiktig i et indeks-speilende verdipapir, som er billig. 


Fordeler og ulemper med ETF-er

Fordeler:

– Handelsfleksibilitet – du kan kjøpe og selge når du vil

– Lave kostnader – kan være billigere enn tradisjonelle indeksfond

– Diversifisering – god spredning i forskjellige aksjer, sektorer, land, råvarer og valutaer

Ulemper:

– Transaksjonskostnader – man betaler kurtasje ved kjøp og salg

– Valutarisiko – Nesten alle ETF-er handles i utenlandske børser – lurt med valutakonto 

– Beskatning – Det kan være komplisert å sette seg inn i reglene for beskatning av ulike typer ETF-er 

 


Gjør alltid grundig undersøkelse og analyse før du handler et instrument.