fbpx

Hva er kurtasje?

 

“Kurtasje er prisen du betaler for å kjøpe eller selge en aksje eller andre verdipapir. Det er en avgift du betaler til megleren din for å gjennomføre en handel på børsen. Kurtasjen du betaler er avhengig av den prismodellen som du har”

Nordnet

Kurtasje er en engangskostnad man betaler til nettmegleren for å gjennomføre en aksjehandel. Man betaler ved både kjøp og salg. Alle nettmeglere har en eller annen form for kurtasje for å være mellommann for deg. Denne kurtasjen kan variere veldig fra leverandør til leverandør. De ulike leverandørene har gjerne mange ulike kurtasje nivå, alt etter hvilken klasse/kundegruppe du havner inn under. Sjekk ut din megler hvilke kurtasjer de kan tilby og påse at du har rett klasse til ditt bruk.  


Nordnet har 5 ulike prismodeller, i tillegg til en velkomstkurtasje. 

Klasse Innland %  Utland % Minste innland Minste Utland
Normal 0,05 % 0,10 % 79kr 99kr
Bonus 0,04 % 0,09 % 69kr 89kr
VIP  0,04 % 0,08 % 39kr 79kr
Mini 0,15 % 0,20%  29kr 49k
Student* 0,15 % 0,20 % 1kr 49kr
Velkomsttilbud 0,04 % 0,09 % 1kr 49kr

* For å få student kurtasje må du være under 25 år og fremlegge kopi av studentbevis, fra en skole støttet av Lånekassen. 

Normal kurtasje er standarden alle får ved åpning av konto etter endt velkomst pris. Endrer du kurtasjen selv på ‘mine sider’, må dette gjøres før tirsdag klokken 12:00. Da vil den nye kurtasjen være aktiv onsdag morgen. Altså, om du endrer på lørdag, vil den ikke være aktiv før onsdag. Ønsker du å endre kurtasjen raskere, ta kontakt med kundeservice på enten mail eller telefon.


La oss se litt nærmere på kurtasje

Uansett hvilken kurtasje klasse du har, er det viktig å være bevisst på hvor stort beløp du investerer i en aksje. Handler man med små summer, vil kurtasjen spise opp store deler av kjøpe og salgssummen. La oss se kjapt på hvor mye avkastning man må ha for å gå i 0 med ulik beløp investert. 

Den totale kostprisen av dine aksjer inkludert kurtasje kalles for GAV/kostpris. Det vil si at handler du med mindre summer og har høy kurtasje vil din GAV straks se veldig dårlig ut. Sørg for at du har rett kurtasje klasse til ditt bruk. GAV justerer jeg seg automatisk ved flere kjøp i samme aksje, den oppdateres ofte først neste dag. I Nordnet kan du også manuelt endre denne hvis du vil trekke ut kurtasjen for eksempel.


Ikke betal for mye unødig, bruk derfor velkomsttilbudet godt, og skift til den kurtasje klassen du tror vil passe best for deg. Det er små enkle summer, men de spiser mye av din avkastning om du kjøper og selger litt og litt. 

Vi bruker kurtasje klasse mini, da vi handler med enkeltbeløp under 52667 NOK per handel, og da vil kurtasje klasse mini lønne seg. 


En siste ting fra @investingfun: Skal du endre ordren din, pris eller volum så genereres det kurtasje på original ordre samt endret ordre, altså 2 kurtasjer. Slett heller ordren, og lag ny istedenfor å endre. Selv har jeg brent en del små summer før jeg ble klar over dette. Dette kan føre til at din kostpris pr aksje blir høy.

Send oss gjerne ei melding om du lurer på noe annet @aksjereisen eller @investingfun


Innlegget har inneholdt annonselenke til Nordnet