fbpx

Nytt budsjettforslag fra regjeringen

Siste tiden har det kommet lekkasjer, rykter og til slutt budsjettforslaget til regjeringen.

Dette har ført til heftige bevegelser både her og der. Først kom lakseskatten og alle de store oppdrettsselskapene dundret ned på nyheten, men også kraftselskaper fikk seg en smekk.

 

Grunnlaget for nedgangen er jo grunnrenteskatten, som spiser av store deler av overskuddet til selskapene. Selskapene må dermed tjene mye mer for å opprettholdedagens drift, investeringer/capex og utbytter.

Så aksjene faller med god grunn, men så kommer jokeren. Dette forslaget skal på høring, så det er ingen garanti for at dette går i sin helhet i gjennom. Selskapene melder jevnt over om stopp av investeringer for å legge press på regjeringen. Personlig tror jeg ikke forslaget går gjennom slik det ble presentert. Her tror jeg det vil komme justeringer.

 

Enhver god forhandler vil legge lista høyt eller lavt slik at ved en forhandling så kan en møtes på halvveien men likevel få en god deal. Skal ikke diskutere om jeg er enig eller uenig i skatten men tror kortsiktig så vil lakseaksje rekylere noe. Spørsmålene er bare når?

 

Hvilke selskap ser jeg etter? Mowi og Salmar i hovedsak.

  • Mowi er bredere eksponert utenfor norge slik at grunnrenteskatten ikke vil slå like hardt.
  • Salmar er rågode på kost pr kilo laks så selv med økte skatter vil Salmar ha en god drift videre.

Med andre ord skatten endrer ikke selskapet men blir forslaget godkjent vil vi trolig falle videre. Får vi en justering vil vi få en rekyl opp.

Ser vi på Salmar chartet så er vi på samme nivå med mars 2020 (covid bunn) Som trolig vil reagere som en støtte. Samtidig har vi glidende trend som også er i samme nivå. Hvor langt rekylen går opp vil tiden vise men en swing inngang her kan gi noe fine prosenter de nærmeste ukene. Psykologisk så kommer ofte en rekyl etter store fall.