fbpx

Støtte og motstand

Støtte og motstand er et område aksjekursen historisk respekterer ved å stoppe opp og snu.
Støtte er et nivå hvor markedet mener at en aksje er billig, og det er et overtall av kjøpere. Dette medfører til at kursfallet stopper, og aksjekursen snur og går opp. Motstand er et nivå hvor markedet mener at en aksje er dyr, og det er et overtall av selgere. Dette medfører til at kursøkningen stopper, og aksjekursen snur og går ned. 


Kursen i AKER BP bryter over 277 kr og faller tilbake til denne kursen ved flere anledninger (3x blå piler) men blir raskt presset opp igjen av kjøpere. Markedet mener på dette tidspunktet at Aker BP er mer verdt enn 277 kr. En stund senere har kursen vandret ned og under 277 kr, hvor selgerne gjentatte ganger prøver å bryte gjennom, men klarer det ikke (røde piler). Denne gang har den samme støtten blitt til en motstand. Her er selgerne i en maktposisjon og trykker aksjekursen ned hver gang den treffer denne kursen. “Markedet mener at Aker BP ikke er verdt mer enn 277 kr. 

Ved den øverste linjen så er det blitt en veldig kraftig motstand på 319 kr. En kan se at aksjekursen har prøvd 4 ganger og bryte over, og kun en gang greid det. Men selv denne gangen ble den trykket tilbake relativt kjapt. Slike støtter og motstander havner ofte på psykologiske tall. Hele, runde tall 50, 100, 200, 300 osv. De kan virke langt tilbake i tid. En aksje som hadde et motstandsnivå på 100 kr i 2015 kan igjen i 2020 slite med å bryte den samme motstanden. 


Slike støtter og motstander kan også vandre i en kanal.

Pareto bank har siden mars 2020 beveget seg i en stigende trend. Dette kaller vi en trendkanal. Her ser en tydelig at kursen har nådd bunn og topp av kanalen flere ganger og respektert denne hver gang. Treffer den bunn tar kjøperne over og presser opp prisen. Treffer den taket i kanalen tar selgerne over og presser prisen ned. 

Som du ser kan slike støtter og motstander være veldig nyttige referansepunkter ved kjøp og salg. For eksempel kjøper du aksjen i bunn av trendkanal/støtte er sjansen større for at aksjen går opp kontra i toppen av en trendkanal/motstand. Dog kan aksjen når som helst bryte ut av kanalen på grunn av nyheter, eller at markedet skifter “takt”, stigningen stagnerer eller tiltar eller at kursen går sidelengs.


Det er derfor viktig å identifisere støtte og motstand før du handler, det vil også hjelpe deg å finne mulig entry og exit i en trade, samt hvor du bør sette stoploss.